Wednesday 17 June 2009

The Great Big Cookie Book kekszek IV.




Biscotti
(olasz ketszersult suti, alt. edes borba vagy kaveba martogatva eszik.)

50 g vaj
115 g cukor
175 g liszt
3 tk sutopor
1/2 tk orolt koriander
1 citrom reszelt heja
50 g kukoricadara
1 felvert tojas
2 ek brandy vagy narancslikor
50 g durvara vagott mandula
50 g durvara vagott pisztacia
  • Gyurj mindent jol ossze. Formalj belole 2 hurkat, kicsit lapitsd ki.
  • Susd 30 percig gaz 3 / 170 C.
  • Mikor kihult, szeleteld fel 3/4-1 cm vastag szeletekre, es tedd vissza a sutobe meg 10 percre, mig ropogosra sul.


Csokis-fuszeres keksz

115 g vaj
115 g barnacukor
1 felvert tojas
115 g black treacle
115 g liszt
1,5 tk sutopor
1 tk gyomber
1/2-1/2 tk orolt szegfuszeg, csilipor
4 ek cukor
225 g csoki, feldarabolva
disziteshez: dio, cukrozott cseresznye, mandula, stb.
  • Keverd ossze a vajat, cukrot, tojast, treacle-t, lisztet es fuszereket. Gyurd rudda, majd hutsd be fel orara.
  • Szeleteld fel, susd 10 percig gaz 4 / 180 C.
  • Olvaszd ossze a 4 ek cukrot a csokival es 75 ml vizzel. Ezzel boritsd be a sutiket (tetejuket teljesen / martsd bele oket felig).
  • A kozepukre nyomj 1-1 szem diot, mandulat vagy cukrozott cseresznyet. Sutoracsra teve hagyd megszaradni.


Ez a kep egyszeruen imadnivalo!


Pekandios golyok

115 g vaj
2 ek cukor
1 tk vaniliakivonat
115 g durvara vagott pekandio (lehet sima dio vagy mogyoro is)
220 g liszt
porcukor
  • Keverj mindent ossze (kiveve a porcukrot). Formalj belole dionyi golyokat.
  • Susd 45 percig gaz 2 / 160 C. (Szerintem kevesebb ido is eleg nekik...)
  • Meg forron hengergesd oket porcukorba.


Kukoricakeksz mazsolaval

75 g mazsola (sima vagy arany)
115 g kukoricadara
175 g liszt
1,5 tk sutopor
225 g vaj
225 g cukor
2 tojas
1 tk vaniliakivonat
  • Keverj mindent ossze. Evokanalnyi darabokat formalj (vizes kezzel) laposas golyokka.
  • Susd 7-8 p, gaz 4 / 180 c.



Mogyoros felholdacskak

300 g liszt
225 g vaj
50 g cukor
1 ek mogyorolikor
1 tk vaniliakivonat
75 g reszelt csoki
75 g szarazon piritott, durvara vagott mogyoro
porcukor
350 g csoki
  • Keverd ossze a hozzavalokat (az utolso 2 kivetelevel). Formalj belole felholdakat.
  • Susd 20 p, gaz 3 / 170 C.
  • Ha kihult, szord meg porcukorral, es martsd az egyik csucskuket az olvasztott csokiba.


Gyomberes florentin-ek (moszkauer?)

120 ml suru teszin
50 g vaj
90 g cukor
2 ek mez
150 g lapkazott mandula
40 g liszt
1/2 tk orolt gyomber
50 g durvara vagott cukrozott narancshej
65 g cukrozott gyomber
50 g durvara tort csoki
a disziteshez: 200 g csoki
150 g fehercsoki
  • Olvaszd ossze a tejszint, vajat, cukrot es mezet.
  • Keverd bele a mandulat, listet, gyombereket, csokit es narancshejat.
  • Kanalazd kivajazott tepsire, kicsit lapogasd le oket.
  • Susd 8-10 percett, gaz 4 / 180 C.
  • Mikor kihultek, kend meg a kekszek tetejet az olvasztott csokival. Mikor kihult, az olvasztott fehercsokival rajzolj ra vonalakat.

Zabos csipke

165 g olvasztott vaj
175 g zabpehely
175 g barnacukor
175 g cukor
3 ek liszt
1 felvert tojas
1 tk vaniliakivonat
50 g darabolt dio
  • Keverj mindent ossze. Kanallal szaggasd erosen vajas tepsire.
  • Susd 5-6 p, gaz 6 / 200 C. Mikor kesz, lukacsos lesz, innen kapta a nevet.


Dios csipke
kb. 18 db

50 g orolt mandula
4 ek olvasztott vaj
3 ek liszt
115 g cukor
2 ek suru tejszin
1/2 tk vaniliakivonat
  • Keverj mindent ossze. Kanallal szaggasd erosen vajas tepsire.
  • Susd 5-6 p, gaz 6 / 200 C.


Mandulas hartyak

65 g orolt mandula
65 g cukor
40 g vaj
2 felvert feherje
1/2 tk mandulakivonat
30 g liszt
50 g lapkazott mandula
  • Keverd ossze az elso 6 osszetevot. Kanalazd erosen vajas tepsire.
  • Lapitsd oket vekonyra. Szord meg a tetejuket a mandulaval.
  • Susd 5-6 p, gaz 6 / 200 C.
  • Meg melegen csavard fel vajas sodrofara, hogy hengereket kapj. Vagy hagyhatod oket laposan is.

No comments:

Post a Comment