Mandulas gyomberkenyer
85 g vaj
85 g barnacukor
85 g golden syrup vagy light corn syrup
1 tojas
5 ek tej
200 g liszt
1 tk szodabikarbona
1 tk gyomber, orolt
25 g orolt mandula
50 g durvara vagott blansirozott mandula
a disziteshez: lapkazott mandula
85 g vaj
85 g barnacukor
85 g golden syrup vagy light corn syrup
1 tojas
5 ek tej
200 g liszt
1 tk szodabikarbona
1 tk gyomber, orolt
25 g orolt mandula
50 g durvara vagott blansirozott mandula
a disziteshez: lapkazott mandula
- Olvaszd ossze a vajat, cukrot es szirupot.
- Keverd hozza a tejet, majd a tojast, lisztet, szodat, gyombert, mandulat.
- Susd 55 percig gaz 3 / 170 C.
- Adj hozza 100 g aszalt gyumolcsot.
- A durvara tort mandula helyett hasznalj zabpelyhet
- A golden syrup helyett hasznalhatsz black treacle-t, akkor jellegzetesebb ize es sotetebb szine lesz.
Uj-zelandi kokuszos suti
100 g kokuszreszelek
100 g cukrozott narancs- es citromhej
4 ek narancsle
2 ek sherry
150 g vaj
150 g cukor
175 g liszt
1 pupos tk sutopor
75 g negyedbe vagott cukrozott cseresznye
225 g mazsola
- Aztasd a narancslebe es sherrybe a kokuszt es a cukrozott hejat, kb. 1-2 orara.
- Keverd ki habosra a vajat a cukorral. Add hozza a tojast, lisztet, sutoport, majd a kokuszt az aztatolevel egyutt.
- Add hozza a cseresznyet es mazsolat.
- Susd gaz 3 / 170 C, 90 percig (Hat szerintem ennek kb. a fele is eleg!)
Ausztral sargabarackos-gyomberes suti
100 g vaj
110 g barnacukor
175 g golden syrup
2 felvert tojas
225 g liszt
1,5 tk sutopor
1 tk szodabikarbona
1 tk orolt gyomber
50 g aszalt gyumolcs, durvara vagva
-----------------------------
a toltelekhez:
2 ek gyomberszirup (befott leve, vagy orolt gyomberbol, 2 ek vizbol es 2 ek cukorbol fozott szirup)
1 ek viz
50 g cukor
550 g magozott sargabarack
1 csesze tejszinhab
- Olvaszd ossze a cukrot, vajat, szirupot.
- Add hozza a tobbi hozzavalot. Susd 1 oran at gaz 3 / 170 C.
- Mikor kesz, es kicsit kihult, vagd felbe.
- A szirupban, vizben es cukorban fozd puhara a sargabarackot, kicsit tord at villaval. Kend meg vele a torta kozepet, majd ra egy reteg tejszinhab (ezzel borithatod a kulsejet is).
Victoria sandwich (lekvaros piskota)
175 g vaj
175 g cukor
3 tojas
175 g liszt
1,5 tk sutopor
a toltelekhez malna- vagy eperlekvar
1 cs tejszinhab
a tetejere porcukor
- Keverd ki a vajat a cukorral. Add hozza a tobbi hozzavalot.
- Susd kb. 20 percig gaz 4 / 180 C.
- Mikor kicsit kihult, vagd felbe. A 2 felet ragaszd ossze 1 reteg lekvarral es 1 reteg tejszinhabbal. A tetejet szord meg porcukorral.
Bara Carane - walesi narancsos piskota
225 g vaj
225 g cukor
2 tk narancsvirag-viz
3 tojas
300 g liszt
1,5 tk sutopor
75 g cukrozott narancshej durvara vagva
4 ek tej
- Keverd ki a vajat a cukorral. Add hozza a tobbi hozzavalot.
- Susd 1 orat (ez szerintem tul sok, kb. 30-40 p eleg szerintem) gaz 3 / 160-170 C, majd gaz 2 / 150 C meg 20-30 percet.
Battenburg cake
- Keszits egy alap vajas piskotatesztat.
- Oszd 2 reszre. Az egyik felet szinezd etelfestekkel vagy lekvarral rozsaszinre, vagy kakaoporral barnara. A masik felet hagyd siman.
- A tepsit egy darab papirral valaszd hosszaban felbe. Az egyik felen susd a sima tesztat, a masik oldalon a szineset.
- Mikor megsultek, mindkettot vagd felbe hosszaban, hogy 2-2 csikot kapj.
- Rakj egymas melle egy szines es egy sima rudat. A tetejukre, sakktabla-szeruen egy simat es egy szineset. Ragaszd oket lekvarral ossze.
- Vekonyra nyujtott marcipannal tekerd korbe az egeszet.
Del-afrikai bananos piskota
50 g cukor
50 g vaj
2 felvert tojas
225 g liszt
1,5 tk sutopor
1 tk szodabikarbona
2 nagy, erett, attort banan
175 ml joghurt
50 g mazsola
50 g reszelt repa
50 g durvara vagott dio
- Keverd ki a vajat a cukorral, majd a tobbi hozzavaloval.
- Susd kb. 1 orat gaz 4 / 180 C.
Kanadai brazildios suti
350 g datolya, durvara vagva
1,5 dl forro viz
50 g vaj
50 g cukor
2 tojas
3 ek tej
350 g liszt
1,75 tk sutopor
175 g durvara vagott brazil dio
- Aztasd a datolyat a forro vizbe 1-2 orara.
- Keverd ki a vjaat a cukorral, add hozza a tobbi hozzavalot.
- Susd 55 percig gaz 4 / 180 C, majd hagyd 1 napig allni (lezart dobozban, miutan kihult) fogyasztas elott.
Treacle cake
450 g liszt
2 tk orolt gyomber
50 g vaj
50 g cukor
2 ek black treacle
kis tej
450 g liszt
2 tk orolt gyomber
50 g vaj
50 g cukor
2 ek black treacle
kis tej
- Keverj mindent ossze, gyurj belole 2 cipot.
- Susd kb. 30 percig gaz 6 / 200 C.
- (nem tudom, nekem furcsanak tunik ez a recept, vagy tul sok a liszt, vagy tul keves a vaj es a cukor! Es nincs benne tojas??)
Dundee cake
175 g vaj
175 g barnacukor
1 citrom vagy narancs reszelt heja
3 tojas
225 g liszt
1,5 tk sutopor
25 g orolt mandula
50 g cukrozott cseresznye
50 g cukrozott vegyes citrushej, durvara vagva
450 g vegyes aszalt gyumolcs
2 ek sherry vagy tej
a tetejere egesz, blansirozott mandula
175 g vaj
175 g barnacukor
1 citrom vagy narancs reszelt heja
3 tojas
225 g liszt
1,5 tk sutopor
25 g orolt mandula
50 g cukrozott cseresznye
50 g cukrozott vegyes citrushej, durvara vagva
450 g vegyes aszalt gyumolcs
2 ek sherry vagy tej
a tetejere egesz, blansirozott mandula
- Keverd ki a vajat a cukorral es a reszelt hejjal.
- Add hozza a tobbi hozzavalot.
- A tetejet diszitsd korkorosen belenyomkodott mandulaszemekkel.
- Susd a suto kozepen 30 percig, gaz 3 / 160-170 C, majd meg 1 orat gaz 2 / 150 C.
- Kihules utan tedd lezart dobozba, erleld 1 hetig eves elott.
Mazsolas-narancsos piskota
2 dl eros darjeeling tea
2 tk reszelt narancshej
85 g vaj
100 g barnacukor
1 ek narancslekvar
100 g mazsola
25 g durvara vagott, cukrozott narancshej
300 g liszt
1,5 tk sutopor
1 tk szodabikarbona
2 dl eros darjeeling tea
2 tk reszelt narancshej
85 g vaj
100 g barnacukor
1 ek narancslekvar
100 g mazsola
25 g durvara vagott, cukrozott narancshej
300 g liszt
1,5 tk sutopor
1 tk szodabikarbona
- Olvaszd ossze a vajat a cukorral es a lekvarral.
- A teaban forrald 1 percig a mazsolat es a reszelt narancshejat, majd keverd a vajas cukorhoz.
- Add hozza a tobbi hozzavalot, es susd gaz 4 / 180 C, kb. 45-50 percig.
Somerset almas piskota
225 g alma pucolva, kockazva
25 g cukor
1 tk fahej
225 g liszt
1,5 tk sutopor
150 g vaj
150 g cukor
1 tojas
1 ek tej
225 g alma pucolva, kockazva
25 g cukor
1 tk fahej
225 g liszt
1,5 tk sutopor
150 g vaj
150 g cukor
1 tojas
1 ek tej
- Parold meg az almat a cukorral es fahejjal.
- Keverd ki a vajat a cukorral, majd add hozza a tojast, tejet, sutoport, lisztet.
- Susd kb. 45-50 percig gaz 4 / 180 C.
Cseresznyes piskota
175 g vaj
175 g cukor
3 tojas
225 g liszt (vagy 175 g liszt es 75 g orolt mandula)
175 g felezett cseresznye
1,5 tk sutopor
- Keverd ki a vajat a cukorral, majd add hozza a tojast.
- Keverd bele a lisztet, sutoport, cseresznyet.
- Susd kb. 1 orat gaz 2 / 150 C.
Madeira cake (vajas piskota)
175 g vaj
175 g cukor
1 tk reszelt citromhej
4 tojas
225 g liszt
1,5 tk sutopor
disziteshez porcukor
- Keverd habosra a vajat a cukorral es a citromhejjal.
- Add hozza a tobbi hozzavalot.
- Susd 1 oran at gaz 3 / 170 C. Talald porcukorral megszorva.
A liszt 50 gramjat helyettesitsd 50 g orolt mandulaval vagy dioval.
No comments:
Post a Comment