Tuesday 23 June 2009

Pekandio-korte torta afonyaval


10 fore

75 g vaj
115 g cukor
900 g korte (kb. 6), pucolva, 1 cm szeletekre vagva
140 g aszalt vorosafonya
75 g pucolt pekandio
120 g vaj
200 g cukor
2 szetvalasztott tojas
par csepp vaniliakivonat
210 g liszt
2 tk sutopor
175 ml tej
  • Olvaszd meg az elso adag vajat es cukrot. Helyezd ra a korteszeleteket, es parold puhara kis langon.
  • Ekkor csavard fel nagylangra, es susd mig kicsit karamellizalodik.
  • Szord ra az afonyat es a diot, jol keverd el. Teritsd egy tortaforma aljaba.
  • Egy talban keverd habosra a masodik adag vajat es cukrot a 2 sargajaval es a vaniliaval.
  • Keverd hozza a liszt felet, majd a tejet, vegul a maradek lisztet.
  • Vegul add hozza a kemenyre vert feherjet. Kapard az egeszet a kortere.
  • Susd 35-40 percig gaz 4 / 180 C.
  • Hagyd 10 percet hulni, mielott kiveszed a formabol - tobbet ne, mert akkor a gyumolcs hozzaragad.
ROAST FIGS, SUGAR SNOW /Diana Henry/
A szerzo oszies-telies eteleket gyujtott egy csokorba, a vilag huvosebb tajairol (Kanada, Eszak-Amerika, Oroszorszak, Skandinavia, Britannia, francia Alpok stb.)
A fejezetcimek is nagyon tetszenek:
  1. Ripe and Ready - sajt
  2. Gathering In - gesztenye, diofelek
  3. Earthly Pleasures - tokok, babok, lencsek
  4. Field days - teli zoldsegek
  5. Tales from the Hunt - vadak, gombak
  6. The fat of the Land - diszno
  7. Of Wood and Smoke - fustolt etelek
  8. Apples in the Attic - alma, korte, birsalma
  9. The Colour Purple - szilva, fuge, ringlo
  10. Winter on Your Tongue - fuszerek, zoldfuszerek, tejfol
  11. From Hedgerow and Bog - afonya, szeder, csipkebogyo, kokeny
  12. Sugar Snow - juharszirup

No comments:

Post a Comment