Monday 15 June 2009

The Great Big Cookie Book kekszek III.


Narancsos omlos keksz

115 g vaj
50 g cukor
2 narancs reszelt heja
175 g liszt
  • Keverj mindent ossze. Nyujtsd ki, vagd teglalapokra.
  • Szurkald meg villaval a tetejet, majd susd 20 percig, gaz 5 / 190 C.


Kakaos amaretti

150 g orolt mandula
90 g cukor
1 ek kakaopor
2 ek porcukor
2 feherje
csipet cream of tartar
1 tk mandulakivonat
lapkazott mandula vagy egesz
  • Keverd el az egeszet, kiveve az egesz / lapka mandulat.
  • Formalj belole gombocokat. Nyomj a kozepukbe 1-1 egesz mandulat, vagy szorj lapkazottat a tetejukre.
  • Susd 12-14 p gaz 4 / 180 C.

Amaretti

150 g mandula - orolve
50 g keserumandula (ha nincs, jo helyette a normal mandula is) - orolve
200 g cukor
2 felvert feherrje
1/2 tk mandulaeszencia
  • Keverj mindent el. Nyomozsakbol nyomj golyokat a tepsire.
  • Susd 15 p, gaz 4 / 180 C


Levendulas szivek

115 g vaj
60 g cukor
175 g liszt
2 ek friss levendulavirag vagy 1 ek szaritott, morzsolva
  • Gyurd ossze az egeszet. Hutsd be 15 percre.
  • Nyujtsd ki, szaggass szivecskeket belole
  • Susd 10 p, gaz 6 / 200 C.
  • Szord meg kristaly- vagy porcukorral a tetejet.


Fahejas keksz

2 ek black treacle
4 ek vaj
120 g liszt
1/4 tk szodabikarbona
1/4 tk orolt gyomber
1/4 tk orolt fahej
40 g barnacukor
1 ek orolt mandula
1 sargaja
  • Keverd ki a treacle-t a vajjal. Keverd hozza a tobbi hozzavalot, majd hutsd be 15 percre.
  • Nyujtsd ki, szaggass belole koroket.
  • Susd 12-15 percig, gaz 5 / 190 C.

Fuszeres keksz

200 g liszt
50 g kukoricaliszt
2 tk sutopor
1-1 kiskanal fahej, kardamom, szerecsendio, gyomber, szegfubors, orolt
225 g vaj
90 g barnacukor
1/2 tk vaniliakivonat
1 tk reszelt citromhej
50 ml habtejszin
75 g orolt mandula
  • Keverj ossze mindent. Hutsd be 15 percre, majd nyujtsd es szaggasd ki.
Susd 15-20 p, gaz 4 / 180 C.



Mandulas ujjacskak
(kozel-keleti edesseg)

200 g orolt mandula
50 g orolt pisztacia
50 g cukor
1 ek rozsaviz
1/2 tk fahej
12 reteslap
115 g olvasztott vaj
porcukor
  • Keverd el a diokat a cukorral, rozsavizzel es fahejjal.
  • A reteslapokat vagd 4-4 teglalapra, amit eppen nem hasznalsz, fedd le egy nedves konyharuhaval.
  • Vegyel magad ele 1 teglalapot. Kend meg az olasztott vajjal, majd tegy 1 tk mandulas kevereket a kozepere. Hajtsd be a szeleit, majd sodord fel szivar alakura.
  • Susd 30 p gaz 3 / 170 C. [Szerintem kevesebb is eleg neki.]
  • Szord meg porcukorral.

No comments:

Post a Comment