Narancsos omlos keksz
115 g vaj
50 g cukor
2 narancs reszelt heja
175 g liszt
- Keverj mindent ossze. Nyujtsd ki, vagd teglalapokra.
- Szurkald meg villaval a tetejet, majd susd 20 percig, gaz 5 / 190 C.
150 g orolt mandula
90 g cukor
1 ek kakaopor
2 ek porcukor
2 feherje
csipet cream of tartar
1 tk mandulakivonat
lapkazott mandula vagy egesz
90 g cukor
1 ek kakaopor
2 ek porcukor
2 feherje
csipet cream of tartar
1 tk mandulakivonat
lapkazott mandula vagy egesz
- Keverd el az egeszet, kiveve az egesz / lapka mandulat.
- Formalj belole gombocokat. Nyomj a kozepukbe 1-1 egesz mandulat, vagy szorj lapkazottat a tetejukre.
- Susd 12-14 p gaz 4 / 180 C.
Amaretti
150 g mandula - orolve
50 g keserumandula (ha nincs, jo helyette a normal mandula is) - orolve
200 g cukor
2 felvert feherrje
1/2 tk mandulaeszencia
- Keverj mindent el. Nyomozsakbol nyomj golyokat a tepsire.
- Susd 15 p, gaz 4 / 180 C
Levendulas szivek
115 g vaj
60 g cukor
175 g liszt
2 ek friss levendulavirag vagy 1 ek szaritott, morzsolva
- Gyurd ossze az egeszet. Hutsd be 15 percre.
- Nyujtsd ki, szaggass szivecskeket belole
- Susd 10 p, gaz 6 / 200 C.
- Szord meg kristaly- vagy porcukorral a tetejet.
Fahejas keksz
2 ek black treacle
4 ek vaj
120 g liszt
1/4 tk szodabikarbona
1/4 tk orolt gyomber
1/4 tk orolt fahej
40 g barnacukor
1 ek orolt mandula
1 sargaja
- Keverd ki a treacle-t a vajjal. Keverd hozza a tobbi hozzavalot, majd hutsd be 15 percre.
- Nyujtsd ki, szaggass belole koroket.
- Susd 12-15 percig, gaz 5 / 190 C.
Fuszeres keksz
200 g liszt
50 g kukoricaliszt
2 tk sutopor
1-1 kiskanal fahej, kardamom, szerecsendio, gyomber, szegfubors, orolt
225 g vaj
90 g barnacukor
1/2 tk vaniliakivonat
1 tk reszelt citromhej
50 ml habtejszin
75 g orolt mandula
- Keverj ossze mindent. Hutsd be 15 percre, majd nyujtsd es szaggasd ki.
Mandulas ujjacskak
(kozel-keleti edesseg)
200 g orolt mandula
50 g orolt pisztacia
50 g cukor
1 ek rozsaviz
1/2 tk fahej
12 reteslap
115 g olvasztott vaj
porcukor
(kozel-keleti edesseg)
200 g orolt mandula
50 g orolt pisztacia
50 g cukor
1 ek rozsaviz
1/2 tk fahej
12 reteslap
115 g olvasztott vaj
porcukor
- Keverd el a diokat a cukorral, rozsavizzel es fahejjal.
- A reteslapokat vagd 4-4 teglalapra, amit eppen nem hasznalsz, fedd le egy nedves konyharuhaval.
- Vegyel magad ele 1 teglalapot. Kend meg az olasztott vajjal, majd tegy 1 tk mandulas kevereket a kozepere. Hajtsd be a szeleit, majd sodord fel szivar alakura.
- Susd 30 p gaz 3 / 170 C. [Szerintem kevesebb is eleg neki.]
- Szord meg porcukorral.
No comments:
Post a Comment