Sunday 14 June 2009

Marguerite Patten teasutemenyei


Kanadai butterscotch keksz

75 g vaj
75 g barnacukor
75 g aszalt sargabarack felapritva
1 tk reszelt citromhej
75 g liszt
1 tk sutopor
25 g zabpehely
  • Olvaszd ossze a vajat a cukorral.
  • Keverd hozza a tobbi hozzavalot. Formalj kb. 20 golyot belole, a tetejuket kicsit lapogasd le.
  • Susd 10 percen at.


Ausztral Anzac* keksz

100 g vaj
100 g cukor
1 ek golden syrup**
110 g liszt
1 tk sutopor
110 g kokuszreszelek
110 g zabpehely
koktelcsersznye (vagy mas aszalt gyumolcs v. diofele)
  • Keverd ossze az osszes hozzavalot. Formalj golyokat belole. A tetejuket diszitsd a koktelcseresznyevel.
  • 15-20 p sutes
*Anzac = ausztral es uj-zelandi nemzeti unnep, eredetileg az 1. vilaghaboruban harcolo, ma gyakorlatilag az osszes, hazaert meghalt katonara emlekeznek.
** Golden syrup: vilagossarga, suru cukorszirup, ami a nadcukor finomitasa soran keletkezik (vagy a cukor savval valo kezelese utan). Mezzel helyettesitheto.



Angol mezeskalacs

75 g vaj
75 g cukor
75 g golden syrpu
1-2 tk orolt gyomber
225 g liszt
1 tojas
kis tej
  • Olvaszd ossze a cukrot, vajat, golden syrupot.
  • Keverd hozza a gyombert, lisztet, tojast es tejet.
  • Nyujtsd ki 1/2 cm vastagra, szaggasd ki.
  • Diszitheted magokkal, mazsolaval, csokiszosszal, cukormazzal.
  • 12-15 p sutes gaz 4 / 180 C.




Mandulas kosarkak

1,5 felig felvert feherje
150 g orolt mandula (v. dio)
rizsliszt
175 g cukor
lekvar
  • Keverd ossze a feherjet a mandulaval, ha tul hig, adj hozza kis rizslisztet.
  • Hullamos szelu pici formakat belelj ki vele (muffinforma is jo). Toltsd meg oket lekvarral.
  • 10 p sutes gaz 3 / 170 C


Sah keksz

50 g vaj
25 g cukor
2 ek golden syrpu
110 g liszt
1 tk szodabikarbona
fuszerek izles szerint (fahej, orolt szegfuszeg, szerecsendio, szegfubors...)
1 tojas
mazsola / cukrozott narancshej a disziteshez
  • Olvaszd ossze az elso 3 hozzavalot. Keverd bele a tobbit, formalj golyokat, kicsit lapitsd le oket.
  • Diszitsd a tetejet mazsolaval v. narancshejjal.
  • Susd 5 p gaz 5-6 / 190-200 C, majd csavard le a gazt 3-ra (170 C), es susd tovabbi 10 percig.

Gyomber golyok

50 g vaj
25 g cukor
2 ek golden syrup
110 g liszt
1 tk szodabikarbona
gyomber izles szerint
  • Olvaszd ossze az elso 3 hozzavalot, majd keverd hozza a maradekot.
  • formalj belole kicsi golyokat.
  • 5 p sutes gaz 5-6 / 190-200 C, majd meg 10 p gaz 3.



Rout* golyok

110 g orolt mandula (dio is jo helyette)
110 g cukor
par csepp mandulaeszencia
1 sargaja
1 feherje, kicsit felverve
egesz mandula a disziteshez
  • Keverd ossze az elso 4 hozzavalot, majd tedd a hutobe 10 percre.
  • Formalj belole kb. dionyi golyokat, a tetejuket kend meg tojasfeherjevel.
  • A kozepukbe nyomj 1-1 szem mandulat (vagy fel diot).
  • Gaz 5-6 / 190-200 C susd 5-6 percig - a lenyeg, hogy a kozepe puha maradjon!
*A Regency (1811-1820) idoszakban divatos balszeru osszejoveteleket neveztek rout-nak.


Mandulas teasutemeny (macaroon)

2 felvert feherje
150 g orolt mandula / dio
175 g cukor
kis rizsliszt
mandula a disziteshez
  • Keverd ossza a feherjet, mandulat es cukrot. Ha tul hig a teszta, suritsd be kis rizsliszttel.
  • Gyurj belole golyokat, a kozepuket diszitheted mandulaval, ha akarod.
  • Susd 20 p, gaz 4 / 180 C. Akkor jo, ha a kozepe meg puha, es az egesz kicsit nyulos.


Rout* keksz

100 g vaj
110 g cukor
1/2 tk narancsviragviz vagy rozsaviz
1 sargaja
225 g liszt
110 g mazsola

  • Alaposan keverj ossze minden hozzavalot.
  • Nyujtsd ki a tesztat, szaggass belole koroket.
  • Susd kb. 15 percig gaz 4 / 180 C.

No comments:

Post a Comment