Saturday 27 June 2009

Kagylos sutotok-leves


6 fore

125 g vaj
2 pore, karikazva
1 hagyma durvara vagva
1 kg sutotok elokeszitve (hamozva, magja kikaparva, felkockazva - kb. 1,5 nyers tokbol lesz ennyi)
1,5 kg kagylo
vaj
1/2 hagyma
1 zellerszar
2 gerezd fokhagyma
marek petrezselyemszar
2,5 dl feherbor
bors
1 dl tejszin
6 ek petrezselyem, aprora vagva
jo csavarasnyi citromle
a talalashoz tejszin
  • Olvassz meg 45 g vajat. Kis langon fozd rajta a hagyma felet es a porekat, lefedve. Adj hozza kis vizet, nehogy leegjen.
  • Adj hozza meg 45 g vajat. Mikor megolvadt, dobd ra a feldarabolt tokot. Lefedve fozd 15 p, megint egy kis vizzel, idonkent kevergetve.
  • Sikald le a kagylot, vagd le a szakallukat. Dobd ki, amelyik serult, vagy ami nem zarodik be, ha a mosogato falahoz kopogtatod kicsit.
  • Olvaszd meg a maradek vajat, dobd ra a maradek hagymat, a zellerszarat, fokhagymat es petrezselyemszarat. Kevergesd, majd par perc mulva add hozza a kagylokat es a bort. Lefedve fozd 4 p, mig a kagylok kinyilnak.
  • Ontsd le a levet, majd szurd at egy darab muszlinon. Ontsd fel annyi vizzel, hogy 1,2 litert kapj. (ha tul sos a le, csak a felet hasznald fel, es hasznalj tobb vizet)
  • Ontsd a levet a tokre. Borsozd meg, es fozd puhara a tokot.
  • Mikor kihult, turmixold simara, majd keverd bele a tejszint.
  • Nezd at a kagylokat. Ami nem nyilt ki a fozes soran, dobd el. A tobbit szedd ki a hejabol, es dobd a levesbe.
  • Melegitsd at (ha tul suru, adj hozza meg vizet), adj hozza egy csavarasnyi citromlet, majd talald tejszinnel megcsorgatva.

No comments:

Post a Comment