Friday 19 June 2009

Kenyerek a Beautiful Breadmaking c. konyvbol


Francia kenyer

800 g liszt
csipet so
1 csomag szaraz eleszto
475 ml langyos viz
  • Keverd el az elesztot es a sot a liszttel. Cseszenkent keverd a vizhez (eleinte, mig hig, lehet habverovel, alacsony fokozaton).
  • Szukseg eseten adj hozza meg vizet vagy lisztet.
  • Gyurd 2 hosszu rudda, tedd a tepsire, es meleg helyen keleszd duplajara.
  • A tetejuket vagdosd be atlosan, kend meg vizzel, majd susd gaz 6 / 200 C.
  • A sutobe tegyel egy labosban vizet, mig a kenyer sul.


Harommagos kenyer

475 ml forro viz
225 g liszt
225 g rozsliszt
225 g teljeskiorlesu liszt
csipet so
1 csomag szaraz eleszto
2 ek lenmag
3 ek napraforgomag
75 g zabpehely
  • Keverj mindent ossze, gyurd 10 percig, majd hagyd meleg helyen kelni kb. 1 oran at.
  • Gyurd at, oszd 2 rudda (ossze is csavarhatod oket, kicsit mint egy fonott kalacsot), es a kivajazott tepsin keleszd duplajara.
  • Susd 10 percig gaz 7 / 220, majd csavard le a sutot gaz 6 / 200 C, es susd meg 20 percig.



Szezammagos cipocskak

175 g liszt
175 g teljeskiorlesu liszt
csipet so
1 csom. eleszto
kb. 3 dl langyos viz (annyi, hogy durva tesztat kapj)
25 g szezammag
a keneshez tej
disziteshez szezammag, lenmag, mak, szotyi, tokmag, zabpehely stb.
  • Keverj ossze mindent. Gyurd 10 percig, majd oszd 16 zsomlere.
  • Rakd oket szorosan egy kivajazott kerek tortaformaba. Keleszd oket a duplajukra meleg helyen.
  • Kend meg oket tejjel, szord meg a valasztott diszito maggal.
  • Susd gaz 7 / 220 C, kb. 20-25 percig.


Rozskenyer

475 ml forro viz
30 ml (2 ek) molasses (melasz - hasznalj helyette barnacukrot)
2 ek olaj (napraforgo lehetoleg)
350 g teljeskiorlesu liszt
225 g rozsliszt
115 g feher liszt
csipet so
fel csomag friss eleszto
annyi viz (ha kell meg), hogy gyurhato tesztat kapj
  • A forro vizben oldd fel a melaszt, majd keverd bele az olajat.
  • Add hozza a tobbi hozzavalot, gyurd simara, majd gyurd meg 10 percig.
  • Keleszd duplajara a tepsin, majd susd 30 p gaz 6 / 200 C.


Kukoricakenyer

115 g liszt
75 g cukor
so
sutopor
175 g kukoricadara vagy kukoricaliszt
3,5 dl tej
2 tojas
75 g olvasztott vaj
  • Keverj mindent ossze, toltsd kivajazott tepsibe.
  • Susd kb. 45 percig, gaz 6 / 200 C.

No comments:

Post a Comment