Tokos kenyer
450 g gyalult tok
500 g liszt
2x10 g instant eleszto
50 g reszelt parmezan (vagy mas sajt)
2 ek olivaolaj
3 dl langyos viz
feketebors, so
tej a keneshez
megszorashoz szezammag, durva szemu so, reszelt sajt stb.
- Sozd be a tokot, hagyd fel orat allni, majd oblitsd le. Kicsit szarogasd meg konyhai papirtorlovel.
- Gyurd ossze a tobbi hozzavaloval. Hagyd 1 orat kelni.
- Gyurd at, oszd 8 gombocca. Tedd oket kikent kerek tortaformaba, szorosan. A tetejuket kend meg kis tejjel, es szord meg nagyszemu soval / reszelt sajttal / szezammaggal.
- A formaban hagyd oket kelni ujabb 1 oran at, majd susd 25 percig gaz 6/ 200 C.
Zoldfuszeres csiga / spiral
350 g liszt
350 g teljes liszt
csipet so
1 csom. eleszto
kb. 6 dl langyos viz
1 ek vaj
1 csokor ujhagyma vekonyra karikazva
1 csokor petrezselyem (esetleg kapor, snidling, korianderlevel)
so, bors
megkeneshez tej
A tesztaba bele is gyurhatod a zoldfuszereket.
. 350 g liszt
350 g teljes liszt
csipet so
1 csom. eleszto
kb. 6 dl langyos viz
1 ek vaj
1 csokor ujhagyma vekonyra karikazva
1 csokor petrezselyem (esetleg kapor, snidling, korianderlevel)
so, bors
megkeneshez tej
- Keverd ossze a lsizteket, sot, elesztot annyi langyos vizzel, hogy gyurhato tesztat kapj.
- Gyurd 10 p, oszd 2 reszre, hagyd megkelni.
- Gyurd at ujra, majd nyujtsd ki oket.
- A vajon fonnyaszd meg a hagymat es a zoldfuszert.
- Kend meg vele a kinyujtott tesztat, sozd, borsozd, majd csavard fel. Szeleteld kb. 3 cm vastag csigakra. Kend meg a tetejuket tejjel.
- Susd 50 p gaz 5 / 190 C. (szerintem kevesebb ido is eleg neki)
A tesztaba bele is gyurhatod a zoldfuszereket.
Rozmaringos kenyer
25 g olvasztott vaj
3 dl meleg tej
175 g teljes liszt
175 g liszt
1 ek cukor
1/2 csom. eleszto
1 ek szezammag
1 ek apritott, szaritott hagyma
1 ek osszevagdosott friss rozmaringlevel
115 g aprora kockazott sajt
25 g olvasztott vaj
3 dl meleg tej
175 g teljes liszt
175 g liszt
1 ek cukor
1/2 csom. eleszto
1 ek szezammag
1 ek apritott, szaritott hagyma
1 ek osszevagdosott friss rozmaringlevel
115 g aprora kockazott sajt
- Gyurj ossze mindent, gyurd 10 p majd hagyd duplajara kelni.
- Gyurd at, keleszd meg a tepsin, majd susd 30 percig gaz 5 / 190 C.
Zsalyas kenyer
22 g teljes liszt
115 g liszt
csipet so
1 tk szodabikarbona
2 ek friss zsalyalevel aprora vagva
3-4,5 dl meleg tej
2 ek friss zsalyalevel aprora vagva
3-4,5 dl meleg tej
- Keverd ossze a hozzavalokat annyi tejjel, hogy lagy, de gyurhato tesztat kapj.
- Gyurd 10 percig, majd formald cipova.
- Hagyd duplajara kelni, majd susd meg kb. 30 p, gaz 5-6 / 190-200 C.
Olivas-oreganos kenyer
1 ek olivaolaj
1 aprora vagott hagyma
450 g liszt
csipet so, feketebors
1 csom. eleszto
50 g kimagozott, felvagdalt fekete olajbogyo
1 ek fekete olajbogyo-paszta (tapenade)
friss oregano, petrezselyem
kb. 3 dl langyos viz
1 ek olivaolaj
1 aprora vagott hagyma
450 g liszt
csipet so, feketebors
1 csom. eleszto
50 g kimagozott, felvagdalt fekete olajbogyo
1 ek fekete olajbogyo-paszta (tapenade)
friss oregano, petrezselyem
kb. 3 dl langyos viz
- Az olajon piritsd uvegesre a hagymat.
- Keverd el a tobbi hozzavaloval es annyi vizzel, hogy lagy tesztat kapj.
- Gyurd 10 percig, majd formald cipova. A tetejet vagdosd be, majd keleszd duplajara.
- susd 10 percig gaz 7 / 220 C, majd vedd le a sutot gaz 6 / 200 C-ra, es susd meg 20 percig.
Paradicsomos fonat
225 g lsizt
225 g teljes lsizt
csipet so, bors
1 csom. eleszto
25 g reszelt parmezan
2 ek voros pesto
115 g olajban eltett aszalt paradicsom (dun-dired tomato) aprora vagva
1 ek olaj (amiben a paradicsom volt)
kb. 3 dl meleg viz
- Keverd ossze a hozzavalokat annyi vizzel, hogy lagy tesztat kapj.
- Gyurd 10 percig, majd oszd 3 reszre. Ezeket sodord hurkakka.
- Fond oket ossze, majd keleszd duplajara.
- Susd 10 percig gaz 7 /220 C, majd meg 15-20 percig gaz 6 / 200 C.
Parmai sonkas kenyer
225 g teljes liszt
225 g liszt
1 kk sutopor
csipet so, feketebors
75 g parmai sonka aprora vagva
65 g reszelt parmezan
2 ek friss petrezselyem
3,5 dl buttermilk (helyettesitheted natur joghurt es tej keverekevel vagy enyhen savanyitott tejjel: 3,5 dl tejhez 1 ek citromle)
3 ek francia mustar
keneshez tej
a megszorashoz reszelt parmezan (elhagyhato)
225 g teljes liszt
225 g liszt
1 kk sutopor
csipet so, feketebors
75 g parmai sonka aprora vagva
65 g reszelt parmezan
2 ek friss petrezselyem
3,5 dl buttermilk (helyettesitheted natur joghurt es tej keverekevel vagy enyhen savanyitott tejjel: 3,5 dl tejhez 1 ek citromle)
3 ek francia mustar
keneshez tej
a megszorashoz reszelt parmezan (elhagyhato)
- Gyurd ossze a hozzavalokat, gyurd 10 percig.
- Hagyd megkelni.
- Kend meg a tetejet tejjel, szord meg sajttal.
- 25-30 p sutes gaz 5-6 / 190-200 C.
Kapros kenyer
1 ek olivaolaj
1/2 hagyma aprora vagva
8-900 g liszt
csipet so
1 ek cukor
1 csom. eleszto
3 ek olaj
2 felvert tojas
1 csokor friss, vagott kapor
115 g turo
4-5 dl langyos viz
keneshez tej
- Az 1 ek olajon piritsd meg a hagymat.
- Keverd el a tobbi hozzavaloval es annyi vizzel, hogy nem tul ragados tesztat kapj. Gyurd 10 percig.
- Oszd 2 cipova, keleszd meg. A tetejet kend meg tejjel, majd susd 40 percig gaz 5 / 190 C.
Spenotos-baconos kenyer
1 ek olivaolaj
1 hagyma
115 g bacon
675 g liszt
csipet so
1 csom. eleszto
kis reszelt szerecsendio
4,5 dl meleg viz (lehet a spenot leve, ha fagyasztott spenotot hasznalsz)
225 g spenot (ha fagyasztott, elotte hagyd kiolvadni, de a levet fogd fel)
megszorashoz reszelt sajt
1 ek olivaolaj
1 hagyma
115 g bacon
675 g liszt
csipet so
1 csom. eleszto
kis reszelt szerecsendio
4,5 dl meleg viz (lehet a spenot leve, ha fagyasztott spenotot hasznalsz)
225 g spenot (ha fagyasztott, elotte hagyd kiolvadni, de a levet fogd fel)
megszorashoz reszelt sajt
- Az olajon piritsd meg a hagymat es bacont.
- Keverd hozza a tobbi hozzavalot, jol gyurd ossze. Oszd 2 cipova, keleszd a duplajara oket.
- Gyurd at, tedd a tepsire. A tetejuket vagdald be, szord meg a reszelt sajttal. Hagyd oket ujra megkelni, majd susd 25-30 percit gaz 6 / 200 C.
Indiai naan kenyer
450 g liszt
csipet so
1 bo kk sutopor
1 csom. eleszto
175 ml meleg tej
1,5 dl natur joghurt
1 felvert tojas
2 ek ghi (tisztitott vaj)
megszorashoz friss korianderlevel (cilantro), so, romai komeny, esetleg fokhagyma
450 g liszt
csipet so
1 bo kk sutopor
1 csom. eleszto
175 ml meleg tej
1,5 dl natur joghurt
1 felvert tojas
2 ek ghi (tisztitott vaj)
megszorashoz friss korianderlevel (cilantro), so, romai komeny, esetleg fokhagyma
- Gyurd ossze a hozzavalokat, gyurd 10 percen at.
- Oszd 6-8 golyora, lapitsd ki kb. 25x15 cm-s korokre, hagyd megkelni.
- Szord meg a korianderrel, soval (nem muszaj)
- Susd 10 p, gaz 6 / 200 C.
- Ha akarod, dorzsold be egy felbevagott fokhagymagerezddel.
Focaccia
400 g liszt
csipet so
1 csom. eleszto
2,5 dl meleg viz
2 ek olivaolaj
olivaolaj a keneshez
megszorashoz durva szemu so, szaraz elmorzsolt rozmaring, esetleg felholdakra vagott lilahagyma
- A focaccia kicsit a pizzara hasonlit. Keverd el a lisztet, sot, elesztot, vizet es olajat. Gyurd oket ossze alaposan, majd formalj egy lapos kort belole.
- Kerek pizzasuto tepsin keleszd meg, majd kend meg a tetejet olajjal. Szord meg soval es rozmaringgal.
- 20-25 p sutes gaz 6 / 200 C.
Sajtos-hagymas bagett
1 ek olaj
1 lilahagyma
450 g liszt
csipet so
1 csom. eleszto
1 tk mustarpor
3 ek vegyes zoldfuszer
1 tk fekete hagymamag (nigella)
70 g reszelt sajt
3 dl meleg viz
megszorashoz reszelt sajt
1 ek olaj
1 lilahagyma
450 g liszt
csipet so
1 csom. eleszto
1 tk mustarpor
3 ek vegyes zoldfuszer
1 tk fekete hagymamag (nigella)
70 g reszelt sajt
3 dl meleg viz
megszorashoz reszelt sajt
- Az olajon piritsd meg a hagymat. Keverd el a tobbi hozzavaloval.
- Oszd 2 rudda, keleszd a duplajara. (sutheted tegla-tepsiben is)
- A tetejet vagdosd be atlosan, szord meg reszelt sajttal.
- Susd 35 p gaz 7 / 220 C.
No comments:
Post a Comment