Friday 19 June 2009

Sos kenyerek a Beautiful Breadmaking c. konyvbol



Tokos kenyer

450 g gyalult tok
500 g liszt
2x10 g instant eleszto
50 g reszelt parmezan (vagy mas sajt)
2 ek olivaolaj
3 dl langyos viz
feketebors, so
tej a keneshez
megszorashoz szezammag, durva szemu so, reszelt sajt stb.
  • Sozd be a tokot, hagyd fel orat allni, majd oblitsd le. Kicsit szarogasd meg konyhai papirtorlovel.
  • Gyurd ossze a tobbi hozzavaloval. Hagyd 1 orat kelni.
  • Gyurd at, oszd 8 gombocca. Tedd oket kikent kerek tortaformaba, szorosan. A tetejuket kend meg kis tejjel, es szord meg nagyszemu soval / reszelt sajttal / szezammaggal.
  • A formaban hagyd oket kelni ujabb 1 oran at, majd susd 25 percig gaz 6/ 200 C.

Zoldfuszeres csiga / spiral

350 g liszt
350 g teljes liszt
csipet so
1 csom. eleszto
kb. 6 dl langyos viz
1 ek vaj
1 csokor ujhagyma vekonyra karikazva
1 csokor petrezselyem (esetleg kapor, snidling, korianderlevel)
so, bors
megkeneshez tej
  • Keverd ossze a lsizteket, sot, elesztot annyi langyos vizzel, hogy gyurhato tesztat kapj.
  • Gyurd 10 p, oszd 2 reszre, hagyd megkelni.
  • Gyurd at ujra, majd nyujtsd ki oket.
  • A vajon fonnyaszd meg a hagymat es a zoldfuszert.
  • Kend meg vele a kinyujtott tesztat, sozd, borsozd, majd csavard fel. Szeleteld kb. 3 cm vastag csigakra. Kend meg a tetejuket tejjel.
  • Susd 50 p gaz 5 / 190 C. (szerintem kevesebb ido is eleg neki)
Valtozat
A tesztaba bele is gyurhatod a zoldfuszereket.
.

Rozmaringos kenyer

25 g olvasztott vaj
3 dl meleg tej
175 g teljes liszt
175 g liszt
1 ek cukor
1/2 csom. eleszto
1 ek szezammag
1 ek apritott, szaritott hagyma
1 ek osszevagdosott friss rozmaringlevel
115 g aprora kockazott sajt
  • Gyurj ossze mindent, gyurd 10 p majd hagyd duplajara kelni.
  • Gyurd at, keleszd meg a tepsin, majd susd 30 percig gaz 5 / 190 C.


Zsalyas kenyer

22 g teljes liszt
115 g liszt
csipet so
1 tk szodabikarbona
2 ek friss zsalyalevel aprora vagva
3-4,5 dl meleg tej
  • Keverd ossze a hozzavalokat annyi tejjel, hogy lagy, de gyurhato tesztat kapj.
  • Gyurd 10 percig, majd formald cipova.
  • Hagyd duplajara kelni, majd susd meg kb. 30 p, gaz 5-6 / 190-200 C.



Olivas-oreganos kenyer

1 ek olivaolaj
1 aprora vagott hagyma
450 g liszt
csipet so, feketebors
1 csom. eleszto
50 g kimagozott, felvagdalt fekete olajbogyo
1 ek fekete olajbogyo-paszta (tapenade)
friss oregano, petrezselyem
kb. 3 dl langyos viz
  • Az olajon piritsd uvegesre a hagymat.
  • Keverd el a tobbi hozzavaloval es annyi vizzel, hogy lagy tesztat kapj.
  • Gyurd 10 percig, majd formald cipova. A tetejet vagdosd be, majd keleszd duplajara.
  • susd 10 percig gaz 7 / 220 C, majd vedd le a sutot gaz 6 / 200 C-ra, es susd meg 20 percig.



Paradicsomos fonat

225 g lsizt
225 g teljes lsizt
csipet so, bors
1 csom. eleszto
25 g reszelt parmezan
2 ek voros pesto
115 g olajban eltett aszalt paradicsom (dun-dired tomato) aprora vagva
1 ek olaj (amiben a paradicsom volt)
kb. 3 dl meleg viz
  • Keverd ossze a hozzavalokat annyi vizzel, hogy lagy tesztat kapj.
  • Gyurd 10 percig, majd oszd 3 reszre. Ezeket sodord hurkakka.
  • Fond oket ossze, majd keleszd duplajara.
  • Susd 10 percig gaz 7 /220 C, majd meg 15-20 percig gaz 6 / 200 C.


Parmai sonkas kenyer

225 g teljes liszt
225 g liszt
1 kk sutopor
csipet so, feketebors
75 g parmai sonka aprora vagva
65 g reszelt parmezan
2 ek friss petrezselyem
3,5 dl buttermilk (helyettesitheted natur joghurt es tej keverekevel vagy enyhen savanyitott tejjel: 3,5 dl tejhez 1 ek citromle)
3 ek francia mustar
keneshez tej
a megszorashoz reszelt parmezan (elhagyhato)
  • Gyurd ossze a hozzavalokat, gyurd 10 percig.
  • Hagyd megkelni.
  • Kend meg a tetejet tejjel, szord meg sajttal.
  • 25-30 p sutes gaz 5-6 / 190-200 C.


Kapros kenyer

1 ek olivaolaj
1/2 hagyma aprora vagva
8-900 g liszt
csipet so
1 ek cukor
1 csom. eleszto
3 ek olaj
2 felvert tojas
1 csokor friss, vagott kapor
115 g turo
4-5 dl langyos viz
keneshez tej
  • Az 1 ek olajon piritsd meg a hagymat.
  • Keverd el a tobbi hozzavaloval es annyi vizzel, hogy nem tul ragados tesztat kapj. Gyurd 10 percig.
  • Oszd 2 cipova, keleszd meg. A tetejet kend meg tejjel, majd susd 40 percig gaz 5 / 190 C.


Spenotos-baconos kenyer

1 ek olivaolaj
1 hagyma
115 g bacon
675 g liszt
csipet so
1 csom. eleszto
kis reszelt szerecsendio
4,5 dl meleg viz (lehet a spenot leve, ha fagyasztott spenotot hasznalsz)
225 g spenot (ha fagyasztott, elotte hagyd kiolvadni, de a levet fogd fel)
megszorashoz reszelt sajt
  • Az olajon piritsd meg a hagymat es bacont.
  • Keverd hozza a tobbi hozzavalot, jol gyurd ossze. Oszd 2 cipova, keleszd a duplajara oket.
  • Gyurd at, tedd a tepsire. A tetejuket vagdald be, szord meg a reszelt sajttal. Hagyd oket ujra megkelni, majd susd 25-30 percit gaz 6 / 200 C.



Indiai naan kenyer

450 g liszt
csipet so
1 bo kk sutopor
1 csom. eleszto
175 ml meleg tej
1,5 dl natur joghurt
1 felvert tojas
2 ek ghi (tisztitott vaj)
megszorashoz friss korianderlevel (cilantro), so, romai komeny, esetleg fokhagyma
  • Gyurd ossze a hozzavalokat, gyurd 10 percen at.
  • Oszd 6-8 golyora, lapitsd ki kb. 25x15 cm-s korokre, hagyd megkelni.
  • Szord meg a korianderrel, soval (nem muszaj)
  • Susd 10 p, gaz 6 / 200 C.
  • Ha akarod, dorzsold be egy felbevagott fokhagymagerezddel.


Focaccia

400 g liszt
csipet so
1 csom. eleszto
2,5 dl meleg viz
2 ek olivaolaj
olivaolaj a keneshez
megszorashoz durva szemu so, szaraz elmorzsolt rozmaring, esetleg felholdakra vagott lilahagyma
  • A focaccia kicsit a pizzara hasonlit. Keverd el a lisztet, sot, elesztot, vizet es olajat. Gyurd oket ossze alaposan, majd formalj egy lapos kort belole.
  • Kerek pizzasuto tepsin keleszd meg, majd kend meg a tetejet olajjal. Szord meg soval es rozmaringgal.
  • 20-25 p sutes gaz 6 / 200 C.



Sajtos-hagymas bagett

1 ek olaj
1 lilahagyma
450 g liszt
csipet so
1 csom. eleszto
1 tk mustarpor
3 ek vegyes zoldfuszer
1 tk fekete hagymamag (nigella)
70 g reszelt sajt
3 dl meleg viz
megszorashoz reszelt sajt
  • Az olajon piritsd meg a hagymat. Keverd el a tobbi hozzavaloval.
  • Oszd 2 rudda, keleszd a duplajara. (sutheted tegla-tepsiben is)
  • A tetejet vagdosd be atlosan, szord meg reszelt sajttal.
  • Susd 35 p gaz 7 / 220 C.

No comments:

Post a Comment