Sunday 13 September 2009

Almabor



5-10 kg savanykas alma, lehetoleg tobb fajta kevereke (minel tobb az alma, annal testesebb lesz a bor)
1,3 kg cukor / 4,5 l folyadek (ha szaraz bort akarsz, akkor hasznalj 1,075 kg cukrot / 4,5 l folyadek)
4,5 l viz
eleszto, nutrient, pektin
  • Darabold durvara az almat (barddal).
  • Ha van gyumolcspresed, akkor hajtsd at rajta az almat, hogy kinyerd a levet. Add hozza a vizet.
  • Ha nincs: tedd az almat egy nagy muanyag vodorbe, ra az enzimet, 2 tk elesztot, es a hideg vizet. Napi 2x jo alaposan keverd fel, es tartsd a vodrot egy viszonylag meleg helyen. Kb. 1 hetig, muszlinnal lazan lefedve. Szurd le, nyomkodd ki, amennyire csak tudod.
  • Merd le a mennyiseget. 4,5 l-kent adj hozza 1,3 kg cukrot.
  • A masodik erjesztes legjobb fahordoban. 6 honap utan kesz, de sokat javul, ha 1 evig erjeszted!
    Szinten javitja a minoseget, ha Sauternes elesztot hasznalsz.

No comments:

Post a Comment