Thursday 24 September 2009

Oszibarackbor

13 kg oszibarack
14 kg barnacukor
85 g citromsav (kb. 6 citrom)
1,5 tk tannin (3 bogre eros tea)
85 g pektin enzim
kb. 50 l bort ad.
  • Mosd, magozd a barackot. Tiszta kezzel tord oket peppe. Fedd le forro vizzel, hagyd masnapig allni.
  • Add hozza az enzimet, hagyd megint allni lefedve masnapig
  • Szurd at, ha lehet, 2x. Add hozza a tannint, citromsavat, nutrientet.
  • 9 kg cukrot keverj el forro vizzel, mig fel nem oldodik, ekkor add hozza a baracklehez.
  • A folyadek szintje jojjon fel az uveg vallaig. Add hozza az elesztot. 20-25 fokon a 3. napon kezd forrni.
  • Innentol kezdve a maradek cukrot reszletekben adjuk hozza: eloszor kb. 2 het mulva1 kg cukrot 0,57 l vizben feloldva.
  • Az egesz erjedes kb. 7-8 honapig tart, de ha kis adagonkent adjuk hozza a cukrot, 1 evig is elhuzhato.
  • Mikor az utolso adag cukrot hozzaadod, egy kicsit ki kell venni a mar bent levo folyadekbol. Ezt tedd kulon uvegbe, es erjeszd kulon. Majd a leszivas utan ezzel feltoltheted az uveget.
25 literhez: mindent felezz, kiveve a pektin enzimet, amibol hasznalj 55 g-t.
5 literhez: 1,3 kg barack, 1 tk citromsav, 15 g pektin enzim, kiskanal tannin, 1 kg cukor, 2,25 l viz

No comments:

Post a Comment