Saturday 19 September 2009

Bodzabor valtozatok


Neha nagyon csipos es szaraz tud lenni, szinte ihatatlan, ha nem erleljuk kello ideig. Kello erleles utan a magas tannintartalom csokken, es nagyon finom lesz! (akar 2 evet is erlelheto!)
Ha megis hamar meg akarod inni, adj hozza egy kis cukrot ivas elott.

Az osszes itt kovetkezo bodzabor elkeszitheto kek afonyabol is.

1,8 kg bodzabogyo, szarrol lefejtve
1,25 kg cukor
burgundy eleszto, nutrient
20 g citromsav (3-4 citrom leve)
4,5 l-hez viz
  • Tord ossze a bogyokat egy talban. (ha a recept mazsolat is ir, azt itt kell hozzaadni).
  • Onts ra 3,5 l forro vizet, jol keverd el.
  • Mikor langyos, add hozza az elesztot, nutreintet es a citromsavat / citromlet.
  • Lefedve hagyd allni 3 napon at, naponta keverve.
  • Szurd egy sotet uvegbe / agyagkorsoba, a cukorra. Jol keverd el. Ne toltsd fel szinig, amig az elso heves erjedes be nem fejezodott. Ekkor feltoltheted felforralt, lehult vizzel.
  • Fejezd be a szokasos modon.
  • Az uvegezes utan minimum 6 honapig hagyd allni.
Valtozatok

1,8 kg bocza
1,25 kg cukor
450 g mazsola
20 g citromsav / 3-4 citrom leve
boreleszto, nutrient
viz 4,5 l-re
------------------------------------------------------------------------
francia recept:

1,3 kg bodza
450 g szilva
1,2 kg cukor
20 g citromsav
boreleszto, nutrient
viz 4,5 l-re
-------------------------------------------------------------------
18. szd-i recept:

1,3 kg bodza
450 g mazsola
1,25 kg cukor
20 g citromsav
gyombergyoker es szegfuszeg
boreleszto, nutrient
  • Hideg vizbe dobd bele a fuszereket, majd lassan forrald fel es fozd 15 p.
  • Egyebkent jarj el az alaprecept szerint.
---------------------------------------------------------
1,3 kg bodzabogyo
1,8 kg szolo
1 kg cukor
15 g citromsav (3 citrom)
boreleszto, nutrient, viz
------------------------------------------------------------------
1,2 kg bodza
450 g kokeny
450 g mazsola
1 kg cukor
15 g citromsav (3 citrom)
boreleszto, nutrient
--------------------------------------------------------------------
1,3 kg bodza
1,8 kg alma
1 kg cukor
15 g citromsav
eleszto, nutrient
-------------------------------------------------------------
900 g bodza
900 g szeder
cukor
30 g citromsav (5-6 citrom)
boreleszto, nutrient
------------------------------------------------------------------
1,8 kg bodza
20 g citromsav
1-2 uveg cider
900 g cukor
eleszto, nutrient
--------------------------------------------------
30 g vegyes fuszernoveny (zoldfuszer)
1,8 kg bodza
15 g citromsav
eleszto, nutrient

2 comments:

  1. Fontos az ékezet: "1,8 kg bodzabogyo, szarrol lefejtve" :)))

    Amúgy kipróbálnám!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete