Sunday 13 September 2009

Sargabarack sherry


500 g aszalt sargabarack
1,3 kg cukor
1 cs eros tea
3 l viz
sherry eleszto, nutrient, pektin
  • Mosd meg, szeleteld a barackot.
  • A vizben forrald 30 p gyongyozve, ne nagy langon! Szurd le, add hozza a cukrot, es fozd meg 5 p.
  • A teaval egyutt ontsd egy 4,5 l befottesuvegbe. Mikor kihult, add hozza a pektint.
  • 24 ora mulva add hozza a sherry elesztot vagy egy tk szaritott elesztot, es toltsd a 2. fermentalo uvegbe.
  • 1 honap mulva uritsd ki a fermentation trap-t, a felso veget dugaszold be vattaval, es tedd vissza az uvegbe. A sherry elesztonek szuksege van levegore. Ha normal elesztot hasznalsz, akkor erre a lepesre nincs szukseg.
  • 6 honapig hagyd zavartalanul allni, ekkor szivd le, egy nagyon picit az elesztos uledek legtetejebol is. Szukseg eseten toltsd fel hideg vizzel az uveg nyakanak az also szeleig.
  • Meleg szobaban tarold, mig ujra elkezd picit erjedni - ekkor vidd huveos helyre, es hagyd tovabbi 6 honapig. Ekkor lehet uvegekbe tolteni.

No comments:

Post a Comment