Sunday, 13 September 2009

Borkeszites - alapok

130 New Winemaking Recipes by C. J. J. Barry.
Ez egy 1963-as konyv ujrakiadasa.
Az itt leirtak csak a konyvon alapulnak, nem szemelyes tapasztalaton! Meg sosem csinaltam bort, de mar nagyon regota szemezgetek a gondolattal, szoval amint eselyem lesz ra... :)

Felszereles:
  • nagy labos vizforralashoz
  • 6 v. 9 literes muanyag lavor / vodor
  • 25 literes muanyag (v. uveg) erjeszto edeny
  • uvegek, dugok
  • "fermentation trap" - dugo erjeszteshez, hogy kozben ne szennyezodjon a bor
  • nagy tolcser, muanyag
Minden nagyon tiszta kell legyen, kulonben a bor megromlik!

Bor osszetevoi
  • izesitoanyag (gyumolcs, fuszer...) (ezt kinyerhetjuk a gyumolcs preselesevel, aztatasaval vagy forralasaval. Vagy: valamilyen pektinlebonto enzim felvagott gyumolcshoz valo hozzaadasaval aztan az egesz leszuresevel).
  • viz
  • cukor (1 kg cukor / 4,5 l folyadek = szaraz bor, 1,25 kg cukor = feledes es erosebb, ennel tobb cukor az erejet mar nem befolyasolja, csak edesebbe teszi - ezt jobb az erjedes utan, 100 g-kent hozzaadni, mig elerjuk a kivant edesseget)
  • sav (citromle, citromsav... gyumolcsborokhoz 1 tk, nem savas alapanyag (viragok, gabona) eseten 4 tk)
  • tannin (csersav, ami a borok jellegzetes izet adja, foleg a vorosboroket. Ez is borosboltban kaphato, de nagyon keveset hasznalj belole).
  • eleszto (jo minosegu boreleszto, borboltokban kaphato. Hasznalhatunk normal sutoelesztot is, a szaritott valtozatot, de igy a bor nem lesz olyan jo minosegu.)
  • nutrient (extra tapanyag, ami elenkiti az eleszto mukodeset, kulonosen ajanlott viragboroknal, mezbornal, vagy egyeb olyan boroknal, amik egyes nyomelemekben nem tul gazdagok. keszen megveheto borkeszito boltokban.)
Erjedes
Az eleszto az erjedes soran a cukornak kb. a felet alkoholla, a masik felet szendioxidda alakitja.
2 szakasza: 1) eroteljes, ehhez sok levego kell - ezert csak 3/4-ig toltsd az uvegeket
2) masodlagos, ez mar kevesbe heves, az uvegeket feltoltjuk vizzel (ha nincs levego, az eleszto tobb alkoholt termel). Ilyenkor hasznaljuk a "fermentation trap"-ot, ami kint tartja a rovarokat es vedi a mustot a fertozestol.

Borkeszites lepesei - attekintes
  1. Hozzavalokbol az iz kinyerese (preseles, fozes, aztatas)
  2. Cukor es nutrient hozzaadasa, 10 nap erjesztes meleg helyen (20-25 C), a nagy muanyag vodorben (ekkor is lefedve, pl. muszlinnal, hogy a bogarak ne menjenek bele). Keverd napi 2x. Soha ne femedenyben!
  3. Szures, attoltes a fermentalo uvegbe, fermentation trap beillesztese - erjesztes par hetig, mig a forras megszunik, 15 C-on (uveg szinte teletoltve, max 1 ujjnyi res a dugotol)
  4. A tiszta le leszivasa az uledekrol. Ezt kb. 1 honap mulva meg kell ismetelni, es ha igazan jo eredmenyt akarunk, akkor 3 het mulva ismet.
  5. Uvegekbe toltes, mikor a bor kb. 6 honapos. A vorosbort sotet uvegbe, hogy megorizze a szinet. Mindig hasznalj uj dugokat (parafadugo eseten). Tarolas - lehetoleg az oldalukon, kb. 13 C-on.

No comments:

Post a comment