Monday 20 July 2009

Dan karacsonyi suti




1 vekni (kb. 8 fore)

2 tk eleszto
2 ek cukor
75 ml meleg tej
250 g kenyerliszt
csipet so
20 kardamom magjai, megtorve
90 g olvasztott vaj
1 kozepes tojas felverve
------------------------
90 g lagy vaj
30 g szeletelt mandula
4 ek barnacukor
30 g aszalt afonya
40 g friss vorosafonya
---------------------
1 felvert tojas
15 g lapkazott mandula
5 kockacukor, durvara torve
50 g porcukor
citromle, viz
  • Keverd el az elesztot 1 tk cukorral. Onts ra egy kis meleg tejet, es hagyd langyos helyen 15 percig, mig felfut.
  • A lisztet, sot es kardamomot tedd egy talba a maradek cukorral. Ontsd bele az elesztot, az olvasztott vajat es a felvert tojast.
  • Aprankent keverd hozza a maradek tejet - lehet, hogy nem fog az egesz kelleni. Lagy, de nem tul ragados tesztat kell kapj.
  • Jol gyurd ossze, majd tedd egy kiolajozott talba. Lefedve hagyd allni meleg helyen, mig duplajara kel.

  • Kozben keverd ossze a toltelekhez valokat (vaj, barnacukor, mandula es afonyak).

  • Gyurd at a tesztat lisztes deszkan, majd nyujtsd ki kb. 85x10 cm-es teglalappa. Kend meg a kozepet a toltelekkel, majd hosszaban hajtsd be a szeleit, hogy fedjek egymast.
  • Tedd kivajazott tepsire, es ovatosan formald perec vagy karika alakuva. Fedd le lazan foliaval, es hagyd meleg helyen kelni fel orat.
  • A tetejet kend meg a felvert tojassal, es szord meg a mandulaval es osszetort kockacukorral.
  • Susd 20-25 percig gaz 6 / 200 C, mig aranybarna.
  • A porcukrot keverd el par csepp citromlevel - epp csak annyival, hogy ra tudd a kevereket csorgatni a suti tetejere.

No comments:

Post a Comment