2 kg szilva
cukor
cukor
- Tedd a megmosott szilvat egy nagy labosba, kb. 4 ek vizzel. Fozd kis langon, mig megpuhul. Kozben idonkent kevergesd, es ovatosan nyomkodd szet a fakanallal.
- Szurd at, hogy eltavolitsd a hejat es magokat - de jol nyomkodd ki, hogy minel tobb gyumolcspepet megorizz.
- Merd le, hogy mennyi gyumolcsot kaptal. Minden 500 ml-re szamolj 350 g cukrot, ezt keverd hozza.
- Kis langon, kevergetve melegitsd, mig a cukor feloldodik. Ezutan fozd tovabb, idonkent kevergetve, nehogy leegjen, mig suru pasztat kapsz. Akkor jo, ha a kanalat athuzva a labos aljan egy arkot hagy maga utan, ami nagyon lassan telik meg ujra (akar 1 oraba is telhet).
- Toltsd a puret foliaval belelt sekely muanyag dobozokba, es hagyd kihulni.
- A hutoben szinte korlatlan ideig elall.
- Kitunoen illik husokhoz (foleg vad- es baranyhushoz), eros izu sajtokhoz, vagy desszertkent is fogyaszthato.
Sosem teszem hűtőbe a sajtokat, hanem kiszárítom, forgatva és mehet papírdobozba. Hosszú-hosszú ideig el áll, már ha nem esszük meg.
ReplyDelete