Sunday 19 July 2009

Szilvasajt (mint birsalmasajt)



2 kg szilva
cukor
  • Tedd a megmosott szilvat egy nagy labosba, kb. 4 ek vizzel. Fozd kis langon, mig megpuhul. Kozben idonkent kevergesd, es ovatosan nyomkodd szet a fakanallal.
  • Szurd at, hogy eltavolitsd a hejat es magokat - de jol nyomkodd ki, hogy minel tobb gyumolcspepet megorizz.
  • Merd le, hogy mennyi gyumolcsot kaptal. Minden 500 ml-re szamolj 350 g cukrot, ezt keverd hozza.
  • Kis langon, kevergetve melegitsd, mig a cukor feloldodik. Ezutan fozd tovabb, idonkent kevergetve, nehogy leegjen, mig suru pasztat kapsz. Akkor jo, ha a kanalat athuzva a labos aljan egy arkot hagy maga utan, ami nagyon lassan telik meg ujra (akar 1 oraba is telhet).
  • Toltsd a puret foliaval belelt sekely muanyag dobozokba, es hagyd kihulni.
  • A hutoben szinte korlatlan ideig elall.
  • Kitunoen illik husokhoz (foleg vad- es baranyhushoz), eros izu sajtokhoz, vagy desszertkent is fogyaszthato.

1 comment:

  1. Sosem teszem hűtőbe a sajtokat, hanem kiszárítom, forgatva és mehet papírdobozba. Hosszú-hosszú ideig el áll, már ha nem esszük meg.

    ReplyDelete