Sunday 19 July 2009

Fuge es szilva vodkaban, kardamomos kremmel




8 fore

16 friss, nem tul puha fuge
12 nem tul puha szilva v. ringlo, hosszaban felbevagva
1,5 dl vorosbor
1 dl vodka, + egy kis extra
200 g cukor
6 ek cassis + egy kis extra (feketeribizli-szorp vagy likor)
300 g szeder (vagy mag nelkuli lila szolo)
-----------------------
4 kardamomhuvely
275 ml habtejszin
porcukor
  • Vagd felbe a fugeket hosszaban, de ne teljesen - az aljuknal maradjanak egyben. Tedd a fuget a szilvaval egyutt egy sekely tuzallo talba, amiben 1 retegben elfernek.
  • Keverd ossze a bort, vodkat, 150 g cukrot es 4 ek cassis-t. Melegitsd fel, es kevergesd, mig a cukor feloldodik. Utana kis langon fozd, mig 2/3-ara surusodik, aztan ontsd a gyumolcsre.
  • Szord a tetejere a maradek cukrot.
  • Susd 25-30 percig gaz 4 / 180 C. Akkor jo, ha a gyumolcs puha, de nem fott szet, es a tetejen a cukor kicsit karamellizalodott.
  • Ha szolot hasznalsz, azt 10-15 perccel a sutes kezdete utan szord a talba, es ugy susd tovabbi 15 percig. Ha szedret hasznalsz, azt a kivetel utan szord a tobbi gyumolcs tetejere.
  • Mikor kicsit kihult, onts ra meg egy kis vodkat, es meg par ek cassis-t csorgass ra.
  • A kremhez: szedd ki a kardamom magjait, es tord porra egy mozsarban. Keverd a tejszinhez. Edesitsd porcukorral, izles szerint. Ezt talald kis talkaban, hogy mindenki kedve szerint onthessen a gyumolcsere belole.

No comments:

Post a Comment