8 fore
16 friss, nem tul puha fuge
12 nem tul puha szilva v. ringlo, hosszaban felbevagva
1,5 dl vorosbor
1 dl vodka, + egy kis extra
200 g cukor
6 ek cassis + egy kis extra (feketeribizli-szorp vagy likor)
300 g szeder (vagy mag nelkuli lila szolo)
-----------------------
4 kardamomhuvely
275 ml habtejszin
porcukor
16 friss, nem tul puha fuge
12 nem tul puha szilva v. ringlo, hosszaban felbevagva
1,5 dl vorosbor
1 dl vodka, + egy kis extra
200 g cukor
6 ek cassis + egy kis extra (feketeribizli-szorp vagy likor)
300 g szeder (vagy mag nelkuli lila szolo)
-----------------------
4 kardamomhuvely
275 ml habtejszin
porcukor
- Vagd felbe a fugeket hosszaban, de ne teljesen - az aljuknal maradjanak egyben. Tedd a fuget a szilvaval egyutt egy sekely tuzallo talba, amiben 1 retegben elfernek.
- Keverd ossze a bort, vodkat, 150 g cukrot es 4 ek cassis-t. Melegitsd fel, es kevergesd, mig a cukor feloldodik. Utana kis langon fozd, mig 2/3-ara surusodik, aztan ontsd a gyumolcsre.
- Szord a tetejere a maradek cukrot.
- Susd 25-30 percig gaz 4 / 180 C. Akkor jo, ha a gyumolcs puha, de nem fott szet, es a tetejen a cukor kicsit karamellizalodott.
- Ha szolot hasznalsz, azt 10-15 perccel a sutes kezdete utan szord a talba, es ugy susd tovabbi 15 percig. Ha szedret hasznalsz, azt a kivetel utan szord a tobbi gyumolcs tetejere.
- Mikor kicsit kihult, onts ra meg egy kis vodkat, es meg par ek cassis-t csorgass ra.
- A kremhez: szedd ki a kardamom magjait, es tord porra egy mozsarban. Keverd a tejszinhez. Edesitsd porcukorral, izles szerint. Ezt talald kis talkaban, hogy mindenki kedve szerint onthessen a gyumolcsere belole.
No comments:
Post a Comment