Monday, 20 July 2009

Pacolt lazac almas-edeskomenyes kremmel



legalabb 10 fore

1,5 kg lazac, kettobe vagva, filezve, de borostul
1 ek edeskomeny-level felvagva
8 ek gin
50 g tengeriso
75 g cukor
2 ek frissen orolt feketebors
15 g felvagott friss kapor
3/4 ek durvara tort borokabogyo
-----------------------
2 kis edeskomeny
2 kis alma
3 dl tejfol
2 tk cukor
5 tk magos mustar
nagy csavarasnyi citromle (elhagyhato)
talalashoz kovaszos feketekenyer
  • Futtasd vegig a kezed a halon, hogy nem maradt-e benne szalka - ha igen, csipesszel szedd ki.
  • Terits ki egy nagy foliadarabot (amibe majd belefer a hal).
  • Keverd ossze a sot, cukrot, borsot, edeskomeny-levelet, kaprot es borokat.
  • A 2 haldarabot dorzsold be ginnel. Az egyik darabot boros oldalaval lefele tedd a foliara. A tetejere onts meg egy kis gint.
  • Szord meg a halat a fuszerkeverekkel, majd onts ra meg egy pici gint. Tedd ra a masik darab halat, boros oldalaval felfelfe. Ontozd meg a maradek ginnel.
  • Jol csomagold be a foliaba. Tedd egy sutoracsra, allitsd egy tepsibe (hogy felfogja a kicsopogo levet), a tetejere tegyel valami sulyt (pl. egy vagodeszkat es ra par teli befottesuveget). Az egeszet tedd a hutobe, es hagyd pacolodni 1-6 napig.

  • Az edeskomeny kulso, kemenyebb leveleit szedd le. A maradekot hosszaban negyedeld, es vagd finom csikokra, kb. mutatoujjnyi hosszusagura. Az almat magozd ki es vagd csikokra.
  • Keverd el az almat es az edeskomenyt a tejfollel, cukorral es mustarral. Ha hasznalsz citromlevet, azt is most add hozza. Fogyasztasig lefedve tarold a hutoben.

  • Szedd ki a halat a csomagolasbol. Kapard le a sot es a fuszereket rola. Eles kessel, vizszintesen vagd vekony szeletekre, otthagyva a boret. Talald az almas-edeskomenyes kremmel, es vajas, piritott feketekenyerrel.

No comments:

Post a comment