Saturday, 18 July 2009

Polenta gorgonzolaval, fugevel es gesztenyevel



8 fore

2,5 liter zoldsegleves
450 g polenta
so, bors
800 g salotthagyma, hamozva
6 ek olaj
3 ek balzsamecet
4 ag friss rozmaring
18 friss fuge, negyedelve - de ne vagd oket teljesen szet, az aljat hagyd egyben, hogy szetnyiljon, mint egy virag
barnacukor
375 g fott gesztenye
50 g vaj
140 g parmezan, reszelve
400 g gorgonzola sajt, 2 cm-s kockakra vagva
  • Forrald fel a levest, majd ontsd bele a kukoricadarat, folyamatosan keverve (csomomentesre). Vagy keverd el eloszor egy keves levessel, es utana ontsd fel a maradekkal.
  • Sozd, borsozd, majd folyamatosan kevergetve fozd puhara (kb. 45 perc). Akkor kesz, ha elvalik az edeny falatol.
  • Kozben a hagymakat rakd egy magas falu tepsibe. Onts rajuk egy kis olajat es az ecet egy reszet. Sozd, borsozd, majd szord meg a rozmaringgal. Susd 20 percen at gaz 5 / 190 C.
  • Add a fuget a hagyma melle a tepsibe. Ontsd ra a maradek olajat es ecetet, sozd, borsozd, es ovatosan keverd ossze. Szorj mindegyik fugere egy kis cukrot.
  • Add hozza a gesztenyet is, megontozve oket a hagyma es a fuge levevel a tepsibol. Susd tovabbi 5 percen at (nem kell, hogy teljesen megpuhuljon, mert a polentaval egyutt tovabb fog meg foni).
  • Mikor a kukoricadara megfott, add hozza a vajat es a parmezant. Ha kell, sozd es borsozd. Vajazz ki egy sekely tuzallo talat, ontsd bele a polenta felet. Szord meg a gorgonzola 1/3-aval, majd ontsd ra a maradek darat.
  • A tetejere ontsd a fuges-gesztenyes kevereket, majd szord meg a maradek gorgonzolaval. Ha maradt barmi fozole a tepsiben, azt ontsd a kasa tetejere.
  • Susd 15 percen at a sutoben, aztan grillezd egy par percig, hogy a teteje megbarnuljon.

No comments:

Post a comment