Monday 20 July 2009

Zakuski - orosz eloetel


Gruz szilvas babkrem

250 g fott vesebab (atoblitve, leszurve, ha konzervet hasznalsz)
1 ek olivaolaj
so, bors
jo csavarasnyi citromle
------------------------
150 g szilva
50 g magozott aszalt szilva
30 g barnacukor
50 ml vorosborecet
1/4 tk cayenne bors
1 gerezd fokhagyma, attorve
2 ek friss menta es korianderlevel, felvagva
  • A szilvaszoszhoz: vagd felbe es magozd ki a szilvat. A zoldfuszerek kivetelevel a tobbi hozzavalot tedd egy labosba 1/2 dl vizzel, es forrald fel. Azonnal csavard le a langot, es fozd 20 percig.
  • Turmixold el a szoszt, es add hozza a zoldfuszerek felet. Ebbol a szoszbol tobb lesz, mint ami az eloetelhez kell, de hutoben tarolhato, es nagyon jol megy sult husokhoz is.

  • A babot keverd el az olajjal, majd izesitsd. Egy villaval tord ossze kicsit, csak annyira, hogy nehany bab egeszben maradjon. Keverd el 4 ek szilvaszosszal, tedd egy talba, es szord meg a maradek zoldfuszerrel.


Ceklapure dioval es korianderrel

350 g cekla, fott vagy nyers (de nem savanyu)
75 g dio
1/2 tk tengeri so
3 gerezd fokhagyma, attorve
2,5 ek friss korianderlevel
2,5 ek friss petrezselyem
1/4 tk orolt koriandermag
2 tk vorosborecet
1/2 ek olivaolaj
bors
a talalashoz 1/2 granatalma magjai (elhagyhato)
  • Ha a cekla nyers, mosd meg, vagd le a szarat 4 cm-re a gumotol, csavard alufoliaba, es egy tepsin susd puhara (gaz 5 / 190 C, kb. 1,5 ora).
  • Kozben orold meg a diot, keverd el a soval es fokhagymaval, vegul a zoldfuszerekkel, mig az egesz peppe all ossze.
  • A kihult ceklat hamozd meg, reszeld le, es keverd el a dios pasztaval.
  • Tarolhatod a hutoben, de talalas elott vedd ki, hogy szobahomersekleture melegedjen.

Tormas fustolthal-krem

200 g fustolt hal (makrela, kipper, lazac) - ha van bore, azt szedd le
50 g lagy vaj
2 kemenytojas sargaja
jo csavarasnyi citromle
bors
1/2 ek torma
  • Tord at a halat egy villaval, elkeverve a sargajaval es a vajjal (vagy hasznalj konyhai robotgepet). Ne teljesen peppe, kicsit maradjon darabos.
  • Izesitsd a citromlevel, borssal es tormaval izles szerint.


Fetas sajtkrem

200 g feta
140 ml tejfol
1 kis gerezd fokhagyma, attorve
1/4 tk cayenne bors
1/2 ek felvagott friss kapor (vagy kapor es tarkony kevereke)
a talalashoz egy marek fekete olajbogyo
  • Morzsold el a fetat es keverd el a tobbi hozzavaloval.
  • Szord meg az olajbogyoval talalas elott.


Gombakrem
8 (-10) fore

30 g vaj
450 g gomba, pucolva, finomra vagva
3/4 tk cayenne bors
4 ujhagyma, vekonyra karikazva
so, bors
jo csavarasnyi citrom
175 ml tejfol
felvagott friss kapor
  • A vajon parold meg a gombat, mig picit megbarnul. Add hozza a fuszereket es az ujhagymat.
  • Mikor a leve elparolgott, adj hozza egy kis citromlet es keverd el a tejfollel. Melegitsd at, de ne hagyd forrni.
  • Vegul add hozza a kaprot. Ha kell, sozd es borsozd. Szobahomersekleten talald - nem annyira finom, ha be volt hutve elotte.

No comments:

Post a Comment