Monday, 6 July 2009

Dan sertessult savanyitott szilvaval es uborkaval


6-8 fore

1 ek edeskomenymag
1 ek koriandermag
tengeri so, bors
napraforgo olaj
1,5 kg sertes hasalja, a bore rombuszmintaban bevagdosva
6 dl feherbor, szaraz
---------------------
2,5 dl feherborecet
300 g cukor
6 durvara tort borokabogyo
1 rud fahej, megtorve
6 szem feketebors
2 szegfuszeg
500 g jo minosegu, magozott aszalt szilva
--------------------------
1 uborka
3 tk so
1 ek rizsborecet (rizsecet)
1,5 ek cukor
1 ek felvagott friss kapor
  • A szilvat keszitsd el elozo nap. Melegitsd fel az ecetet a cukorral es fuszerekkel, kevergetve, hogy a cukor feloldodjon. Forrald, mig 2/3-ara surusodik es szirupos allagu. Tedd az aszalt szilvat sterilizalt (forro vizzel elmosva, utana a sutoben, kis langon 15 percig "kisutve"), majd ontsd ra a szirupot. Lefedve hagyd masnapig allni.
  • Az uborka vegeit vagd le, az uborkat szeleteld nagyon vekonyra, hogy a szeletek majdnem attetszoek legyenek. Szurobe retegezd soval megszorva, a tetejere tegyel egy tanyert, hogy lenyomja. Az egeszet allitsd egy tal fole, ami felfogja a levet. Hagyd allni par oran at.
  • A hushoz valo fuszereket tord meg a soval egy mozsarban. Keverd el 2 ek olajjal, es dorzsold be vele a hust. Tedd a hutobe 1 orara.
  • Kend be a hust olajjal ujra, sozd, borsozd. Susd 30 percig 220 C / gaz 7.
  • A bor felet ontsd a sertes kore, csavard le a langot 170 C / gaz 3, es susd tovabbi 1 oran at.
  • Ekkor ontsd ra-ala a maradek bort, es susd meg fel oran at.
  • Keverd el az uborkat a rizsecettel, cukorral es kaporral, es lefedve tarold fogyasztasig.
    (Ha nincs idod, kihagyhatod a sozast - ekkor a szeletelt uborkat rogton keverd el az ecettel, cukorral es kaporral, es talald azonnal.)
  • Mikor a hus kesz, vedd ki, fedd le alufoliaval, es hagyd 15 percig allni.

No comments:

Post a comment