Saturday 18 July 2009

Sult liba fuges-gesztenyes-rozsos toltelekkel


8 fore

1x 6 kg liba, kibelezve
so, bors
2 ek mez (elhagyhato)
2 alma (elhagyhato)
------------------------
275 g aszalt fuge, beaztatva, mig megpuhul (vagy az eleve puha fajta, amit nem kell aztatni)
1 dl Calvados vagy brandy
3 hagyma finomra vagva
5 szal zeller, levellel egyutt, finomra vagva
75 g vaj
275 g rozskenyer-morzsa
400 g fott gesztenye
125 g friss vorosafonya, nagyon durvara vagva
3 gerezd fokhagyma attorve
2 kis tojas felverve
1,5 tk borokabogyo attorve
5 ag friss kakukkfu levelei
--------------------------
4 salott hagyma
1 kis repa, kockazva
1 szarzeller felkockazva
30 g vaj
50 ml Calvados
7,5 dl libaleves (a szarnyvegekbol es belsosegekbol fozve) vagy eros izu csirkeleves
(3/4 ek liszt
3/4 ek lagy vaj)
a talalashoz alma, fuge
  • A lud belsejebol szedd ki a zsirt. Mosd ki vizzel, majd konyhai papirtorlovel szarogasd le. A mellet, nyakat es hatat villaval vagy hustuvel szurkald meg, de ne szurd at teljesen. Sozd, borsozd kivul-belul.
  • A toltelekhez: a fuget forrald fel az alkohollal. Kis langon fozd 15 percig, majd hagyd allni.
  • Egy serpenyoben a vajon parold puhara a hagymat es zellerszarat. Add hozza a durvara vagott fuget a fozolevel egyutt, majd az osszes tobbi toltelek-hozzavalot. Toltsd a liba hasuregebe. Vegul tegyel bele 1-2 almat.
  • Egy mely tepsibe allits sutoracsot, erre rakd a libat. Susd 30 percig gaz 6 / 200 C. Utana csavard le gaz 4 / 180 C-ra, es susd tovabbi 3 oran at. Idonkent ontsd le rola a zsirt - ovatosan, mert forro!
  • Ha azt akarod, hogy szep fenyes legyen, kend meg mezzel a sutes vege elott 15 perccel.
  • Mikor kesz, vedd ki a sutobol es tedd egy elomelegitett talra. Fedd le alufoliaval es hagyd allni 15-20 percig.
  • A szoszhoz a vajon piritsd meg a hagymat, repat es zellerszarat. Ontsd ra a Calvadost, es fozd, mig par evokanalnyira surusodik. Add hozza a levest, es forrald fel. Fozd fel oran at, majd szurd le.
    A leszurt folyadekot fozd, mig besurusodik - ettol az ize is erosebb lesz.
    Vegul keverd hozza a vajjal elkevert lisztet (ezt a lepest ki is hagyhatod, ha akarod, igy a szosz higabb lesz).
  • Talald sult almaval es fugevel.

No comments:

Post a Comment