Friday 17 July 2009

Quebec-i kagyloleves


4 fore (foetelkent), eloetelkent 6

1 kg kagylo (feketeheju)
5 dl cider (szensavas almabor-szeruseg)
30 g vaj
2 prehagyma, vekonyra karikazva
400 g krumpli, hamozva, felkockazva
1 dl tejszin
400 g cod file, felkockazva, bore leszedve
bors
csavarasnyi citromle
friss petrezselyem
  • Surold le a kagylokat kivulrol, a szakallukat tavolitsd el. Dobd ki a torotteket vagy ami nyitott es nem zarodik be mikor megutogeted a hejat.
  • A tobbit tedd egy nagy labosba, ontsd ra az almabort, majd fozd kb. 5 percig, mig a kagylok kinyilnak. Amelyik nem nyilik ki, azt szinten dobd ki.
  • A vajon parold meg a porehagymat. Dobd ra a krumplit is. Lefedve, egy pici vizzel, kis langon fozd kb. 15 percig, mig kezd megpuhulni. Ha szukseges, menet kozben adj meg hozza vizet, nehogy leegjen.
  • Kozben a kagylokat szedd ki a lebol. A tobbseguket szedd ki a hejbol, de parat hagyj benne, ez jol fog mutatni a kesz levesben.
  • A kagylok fozolevet ontsd a porera es krumplira. Fozd, mig megpuhulnak.
  • A krumpli egy reszet ovatosan tord at, hogy kicsit besuritse a levest.
  • Add hozza a halat es a tejszint. Kis langon fozd kb. 3 percig, mig a hal megfo.
  • Keverd hozza a kagylot, melegitsd at, izesitsd a borssal es citromlevel.
  • Szord meg petrezselyemmel es talald.

No comments:

Post a Comment