Friday 17 July 2009

Olasz dios-makos almatorta



8 fore

250 g liszt
125 g vaj
115 g cukor
1 tk sutopor
1/2 citrom reszelt heja
1 ek grappa
2 ek hideg tej
-------------------------
3 alma pucolva, reszelve
175 g pucolt dio
1,5 ek grappa
1/2 citrom reszelt heja
60 g mazsola
3 ek mak
1/2 tk fahej
1/2 tk gyomber
5 kardamomhuvely orolt magja
-------------
porcukor, mak a disziteshez
tejszinhab, grappa a talalashoz
  • Morzsold el a lisztet a vajjal. Add hozza a cukrot, sutoport, citromhejat, majd a grappat, es vegul annyi tejet, hogy osszealljon a teszta. Gyurd gombocca, csavard foliaba, tedd a hutobe fel orara.
  • Oszd a tesztat 2 reszre 1/3-2/3 aranyban. A nagyobb darabot nyujtsd ki lisztes deszkan, es belelj ki vele egy 22-23 cm-es rugos tortaformat. (A teszta jojjon fel a forma oldalan 4 cm magasan). Hutsd be.
  • Nyujtsd ki a masik darab tesztat egy kb. 25 cm atmeroju korre. Tedd lisztes talcara, hutsd be ezt is.
  • A toltelekhez keverd el a hozzavalokat, majd toltsd a tortaformaba. A masik tesztalapot rakd a tetejere, a szeleit nyomkodd ossze. Egy villa fogaival csikosra mintazhatod. A kozepere vagj egy kis lukat, hogy a goz ki tudjon jonni.
  • Susd 30 percig gaz 5 / 190 C. Hagyd a formaban kihulni.
  • Szord meg porcukorral es makkal, talald egy kis grappaval elkevert tejszinhabbal.

No comments:

Post a Comment