Sunday, 5 July 2009

Marhahusos pite (beef pie)





6 fore

30 g szaritott vad gomba
foldimogyoro-olaj
1 kg porkoltnek valo marha, nagyobb darabokra vagva
350 g salott hagyma, hamozva
50 g vaj
1 zellerszar, aprora vagva
2 gerezd fokhagyma, attorve
so, bors
30 g liszt
3 dl vorosbor
3 ag friss kakukkfu levelei
3 baberlevel
300 g friss gomba, szeletelve
3 ek finomra vagott petrezselyem
450 g leveles teszta (1 nagy pie) vagy 600 g (6 darab egyszemelyes pie)
1 felvert tojas
  • Onts annyi forro vizet a gombara, ami eppen elfedi. Hagyd azni 15-20 percig.
  • 2 tk olajon piritsd meg a hust minden oldalon, majd szedd ki egy tanyerra.
  • Add a hagymat a labosba, es piritsd meg. Ha kell, adj meg hozza olajat.
  • Csavard le a langot, adj hozza 20 g vajat, a zellert, a fokhagymat.
  • 5 perc mulva tedd vissza a hust. Sozd, borsozd, majd keverd bele a lisztet.
  • Vagd fel a gombat, es az aztatolevel egyutt add a hushoz. Ontsd ra a bort, izesitsd a zoldfuszerekkel, es forrald fel.
  • Lefedve, kislangon fozd 1,5 oran at, mig teljesen megpuhul. Az utolso 15 percre vedd le a fedot, hogy a leve kicsit besurusodjon.
  • A maradek vajon piritsd meg a friss gombat. Fozd, mig a leve elfo. Add hozza a petrezselymet es keverd a hushoz.
  • Nyujtsd ki a tesztat.
  • Ketfelekeppen keszitheted a piteket: toltsd a hust 1 nagy vagy 6 egyszemelyes tuzallo talba, es a tesztabol vagott korokkel fedd le a tetejuket.
    Vagy beleld ki az egesz talat a tesztaval.
    A szelet villa fogaival nyomkodd csikosra.
  • Kend meg a felvert tojassal.
  • 220 C / gaz 7, 1 nagy pite eseten 35-40 perc, kis pitek eseten 25-30 perc sutes.

No comments:

Post a comment