Sunday 12 July 2009

Orosz fustolthalas lepeny



4-6 fore

115 g natur vajkrem
115 g vaj
2 sargaja
200 g liszt
csipet so
1,5 tk sutopr
-------------------
100 g hosszuszemu rizs
csirkeleves vagy viz
so, bors
400 g feherhusu halfile (tokehal - haddock, cod)
275 ml tej
125 g fustolt pisztrang, falatnyi darabokra tordelve
125 g fustolt lazac, durvara vagdalva
325 g gomba, pucolva, nagyobb darabokra vagva
70 g vaj
30 g liszt
1/2 citrom leve
3 ek tejfol
3 ek friss petrezselyem
  • A tesztahoz keverd simara a vajat a vajkremmel, majd az egyik sargajaval. Keved bele a szaraz hozzavalokat, formalj belole egy labdat, csavard foliaba es hutsd fel oran at.
  • A rizst fozd meg annyi vizben / levesben, ami epp elfedi - legyen al dente (kicsit kemeny a kozepe). Sozd, borsozd. Toltsd egy kivajazott tuzallo tal aljaba (kb. 20x26x6 cm).
  • A feher halat sozd, borsozd, majd annyi tejben, ami elfedi, fozd kb. 5 percig kis langon. Szedd ki, tedd egy talba a tobbi hallal egyutt.
  • A gombat parold meg a vaj felen.
  • A maradek vajbol es lisztbol keszits rantast. Kis langon fozd 1 percig, majd a tuzrol leveve aprankent keverd hozza a hal fozesebol maradt tejet. Mikor mindet hozzakeverted, es simara, tedd vissza a tuzre es fozd, mig besurusodik (folyamatosan keverve).
    Sozd, borsozd, es fozd kb. 5-6 percig.
  • Add a szoszhoz a tejfolt, petrezselymet es citromlet. Keverd el a gombaval, majd a hallal. Ontsd a szoszt a tetejere.
  • Nyujtsd ki a tesztat es boritsd a talra. A tal szelet nedvesitsd meg, es jol nyomkodd ra a tesztat. Ha tullog a szelen, azt vagd le, diszitsd vele a lepeny tetejet. Kend meg a maradek sargajaval (enyhen verd fel).
  • 200 C / gaz 6, susd 10 percig. Utana csavard le 180 / 4-re, es susd tovabbi 20-25 percig.

No comments:

Post a Comment