Tuesday, 21 July 2009

Sved husgomboc afonyaszosszal



6 fore

60 g vaj
1 kis hagyma, finomra vagva
2 tk orolt szegfubors
100 g kenyermorzsa
1,5 dl tej
1 kg daralt marha- es serteshus, (keverve, fele-fele aranyban)
1 nagy felvert tojas
so, bors
2 ek olaj
1 ek liszt
4 dl csirke- vagy marhaleves
200 g tejfol
3 ek durvara vagott friss kapor
-------------------------
500 g afonya
1 citrom leve es reszelt heja
150 g cukor

a talalashoz fott krumpli v. krumplipure
  • Az afonyat a citromlevel, -hejjal es 125 ml vizzel forrald fel, majd kis langon fozd 15 percig. Mikor kezdenek kipukkanni, add hozza a cukrot es fozd, mig feloldodik. Hagyd kihulni.

  • A morzsat aztasd be a tejbe - mig az egeszet beszivja (kb. fel ora).
  • 15 g vajon parold puhara a hagymat. Tovabbi 1 percig fozd a szegfubors hozzaadasa utan. Keverd a tejes morzsahoz.
  • Add hozza a tojast es a daralt hust, sozd-borsozd, es jol keverd el.
  • Nedves kezzel formalj belole dionyi gombocokat.
  • A maradek vaj es olaj felen susd ki a husgombocokat.
  • A vaj es olaj masik felet melegitsd fel, majd keverd bele a lisztet. Piritsd aranysargara. Vedd le a tuzrol, es aprankent add hozza a levest, folyamatosan kevergete.
    Tedd vissza a tuzre, es tovabbra is kevergetve forrald fel.
  • Add hozza a tejfolt, es kis langon melegitsd fel. Tedd bele a husgombocokat, es fozd a szoszban 15 percig.
  • Ellenorizd, hogy eleg sos-borsos-e, es szord meg a kaporral.
  • Talald fott krumplival v. krumplipurevel es az afonyaszosszal.

No comments:

Post a comment